Хасково

През 2023 г. одобряват подмяна на водопроводи с европари в Хасковска област

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, сред които е Хасково. Те ще кандидатстват за финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съобщават от МРРБ.

Планираните инвестиции включват нови водопроводи, канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Хасково, Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

МРРБТова стана ясно на проведеното днес регулярно заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта. В него участваха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на Министерство на околната среда и водите, на ВиК операторите от шестте области и др.

На заседанието бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.
Бенефициенти по програмата ще бъдат 6–те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи.

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещение на място на всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти са се запознаят на място с текущото им състояние.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Жожоба
Жожоба
10.11.2022 11:51 11:51

и понеже водата е „евтина“ и става все „по-евтина“, на ВиК не й стигат приходите, та сега с програми ще си оправя тръбите. Ясно е, че ще има голямо крадене покрай това, ама да не кажат после пак да „поевтиняват“ гадната вода.

Анонимен
Анонимен
10.11.2022 20:29 20:29

Моята улица (център) тръбите са от 1919г Дано ни огрее за смяна.

Back to top button