Любопитно

Пазителят на Извора на Белоногата е на финала на конкурса „Дърво с корен“

Полският ясен на Извора на Белоногата в Харманли, който тази година бе обявен за вековно дърво със заповед на министъра на околната среда и водите, е сред финалистите на конкурса „Дърво с корен“, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Надпреварата се организира в България от фондация „ЕкоОбщност“ от 2010 г. Тя търси дърветата, които обичаме – не защото са най-стари или най-красиви, а защото са специални. През 2022 г. конкурсът се провежда като част от европейската инициатива „Климат на промяна“. Тя цели да развие у младите европейски граждани съзнателност и критично разбиране относно предизвиканата от климатичните промени миграция като едно от най-големите предизвикателства на глобализирания свят.

Финалистите в „Дърво с корен“ и „Вековните дървета говорят“ участват в онлайн гласуване, което се провежда от 2 ноември до 5 декември на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“.

Екоинспекцията подкрепя инициативата на харманлийци тяхното любимо „дърво с корен“, популярно с името Пазителят на Извора на Белоногата, да стане първенец в надпреварата. През 2023 г. ще се навършат 150 години от първото публикуване на поемата „Изворът на Белоногата“ от П. Р. Славейков в списание „Читалище“. Вековният полски ясен се свързва с преданието за Гергана, известно на Славейков от разказа на харманлийския учител и възрожденец Дялко Милковски.

Със Заповед на министъра на околната среда и водите от 11 юли 2022 г. дървото е вписано в Регистъра на вековните дървета в България. С решение на Министерски съвет на 5 октомври 2022 г. обектът „Изворът на Белоногата“ е даден за стопанисване на Община Харманли. Това ще доведе до възможност за реставрационни дейности и благоустрояване.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button