Любопитно

Наградиха най-четящите деца на Хасково, библиотеката получи дарение от Германия

За единадесета поредна година Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково награди своите най-активни читатели.

В първа възрастова категория (предучилищна – трети клас) първенец е Виктория Байрактарова с 552 прочетени книжки. Второто място е за Борис Савчев с 203 заети заглавия. На трето място е Адриан Гигелов със 192 книги.

БиблиотекаВъв втора възрастова категория (4 – 7 клас) призът е за Ралия Станчева с прочетени 236 книги. На второ място е Руми Касабова, заела 225 екземпляра. Трета със 149 томчета е Азра Али.

Дарение от ценни записи на световноизвестни музиканти и оперни певци обогати фонда на отдел „Изкуство“, допълват от библиотеката. Те съдържат изпълнения на някои от най-великите пианисти и цигулари на ХХ век – Святослав Рихтер, Клаудио Арау, Артуро Бенедети Микеланджели, Емил Гилелс, Григорий Соколов, Давид Ойстрах, Исак Щерн, Найджъл Кенеди, Джошуа Бел и др.

БиблиотекаЩедрият подарък за библиотеката е от жителка на немския град Халберщат. Той включва и албуми на някои от най-добрите млади виртуози в света като китайската мегазвезда Ланг Ланг, победителят в Международния конкурс „Шопен“ във Варшава през 2021 г. Брус Лу, носителят на „Грами“ руски пианист с български корени Даниил Трифонов, талантливата италианска пианистка Беатриче Рана, която бе избрана за „Инструменталист на годината“ и др.

Изключително ценен е историческият запис от август 1956 г. на Вердиевата опера „Трубадур“ в миланския театър „Ла Скала“ с участието на Мария Калас и Джузепе ди Стефано и дирижирана от Херберт фон Караян.

БиблиотекаПратката от чужбина съдържа аудио и видеозаписи и на други прочути опери със солисти Пласидо Доминго, Мирела Френи, Чечилия Бартоли, както и DVD с балета „Лебедово езеро“. Главните роли в постановката на Виенската опера изпълняват знаменитите балетни танцьори Марго Фонтейн и Рудолф Нуреев, който е и хореограф на спектакъла.

Библиотека
Вайолет Пенева

Ценното дарение е изпратено от българка, която от десетилетия е омъжена и живее в Германия. Вайолет Пенева е не само страстен почитател на класическата музика. Самата тя е професионален музикант и е свирила 46 г. на контрабас главно в Русенската филхармония и театъра в Халберщат. Любопитен факт в биографията ѝ е, че е роднина на Хаджи Димитър и на Димитрина Табакова – една от най-добрите ученички на световноизвестната хасковска цигуларка Недялка Симеонова. С поредното си дарение за библиотеката Вайолет иска да „стопли душите“ на любителите на класическата музика в Хасково.

Библиотека

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button