Хасково

Заупокойна молитва за жертвите на комунистическия режим в Хасково

Заупокойна молитва за жертвите на комунистическия режим беше отслужена по обяд от отец Никола в Хасково.

Преди това бяха поднесени цветя пред паметната плоча на убитите от партизаните хасковски офицери и военни Велико Маринов, Георги Чукурлиев, Начо Гюлемезов, Панайот Танев, Димитър Маразов, Михаил Илиев и Петър Ангелов.

Поклонението пред паметната плоча беше възстановено по идея на кмета Станислав Дечев през 2019 година. Тогава, като областен управител, той покани всички демократично мислещи жители на Хасково заедно да почетат паметта на убитите от т.нар. „народен съд“.

ПаметникПаметникът се намира на булевард „Раковски“ пред бившия щаб на гарнизона в Хасково, където по обяд на 12 септември 1944 г. са разстреляни офицерите и подофицерите. Това се случва след като партизаните решават да инициират побратимяване на българската народна войска и гвардейската част, която е започнала да се образува от бившите вече партизански части.

От Първомай пристигат партизани, не се знае по чия покана, включват се в този всенароден празник – митингът върви от площада през целия булевард „Раковски“ към входа на казармата. В една престрелка, която става изведнъж, са избити 6 офицери и подофицери, начело с полковник Велико Маринов, който е началник на гарнизона в Хасково по това време. След това късно вечерта партизаните намират в дома му последния останал офицер и го убиват.

След края на молитвата отец Никола призова да се поучим от историята, да не повтаряме старите грешки и никога повече да не се изправят брат срещу брата. Поклонението завърши с минута мълчание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Димитър Гочев
Димитър Гочев
01.02.2023 14:02 14:02

Тези „невинни“ жертви колко хора са избили и мъчили???

Кажи им
Кажи им
01.02.2023 14:16 14:16
Отговор до  Димитър Гочев

Ама по добре не си хаби глупостите.

Анонимен
Анонимен
01.02.2023 14:41 14:41

Мамка ви ФАШИСТКА мамка вии…

Нас ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ...
Нас ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ РОДИ НИ...
01.02.2023 14:51 14:51

На снимките в далечен план се виждат едни жилищни блокове,те сигурно са построени по ФАШИСТКО време че сега се жалите за фашистите…Тъпият кмет да се стяга да си ходи,пък после да видим…

Анонимен
Анонимен
01.02.2023 16:19 16:19

Ти въобще знаеш ли какви ги говориш? Знаеш ли какъв е бил режимът? Или просто си тъп и некадърен и ти е по-добре да имаш осигурени хляб и сол, нищо че си завързан с канап за стол в стая без прозорци към света? Някои предпочитаме свободата да се развиваме, да имаме поглед към света, да живеем така, както можем да постигнем, а не в кочината наравно с другите свине!
Да не говорим, че жертвите на комунизма всъщност са съвсем друга тема и те действително са били малтретирани и убивани, именно защото са искали малко свобода!

Back to top button