Хасково

181 жертви на домашно насилие потърсиха помощ в Хасковска област

181 жертви на домашно насилие са потърсили помощ през миналата година в офисите на фондациите „Х и Д Джендър перспективи“ и „БЦДИ – клон Хасково“ в Хасково, Свиленград и Димитровград.

Извършени са общо 1 737 специализирани консултации с различни специалисти – психолог, социален работник и юрист. Двама извършители на домашно насилие са преминали през специализирана програма. 36 жени и деца са настанени в Кризисния център за жертви на домашно насилие в Димитровград.

Над 2 300 жертви на домашно насилие в региона са потърсили помощ от създаването на фондациите досега.

82 са делата по Закона за защита от домашното насилие към 21 октомври 2022 г. в района на Окръжен съд – Хасково. Издадени са 29 заповеди за незабавна защита, 58 заповеди за защита, а на 7 е отказана защита. 24 от делата са прекратени.

Образувани са и 19 дела за нарушаване на заповеди за защита. От тях са приключили три дела – при едно е наложена пробация, а останалите са с глоби от 2 800 и 5 000 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button