Регион

Д-р Димитрова от Харманли откри спасено от нея бебе преди 40 години

Пролетен празник в Харманли събра пенсионирани медици в общината. Организатор на тази традиция е д-р Райна Димитрова, доайен на педиатрията в региона и уважаван специалист на национално ниво.

Целта на милото тържество е хората, посветили живота си на медицината и дълбоко хуманната кауза да спасяват човешки животи, да се почувстват почитани и след края на работния си път, казва д-р Димитрова.
Пред събралите се близо 70 медици тя разказа един трогателен случай от дългата си медицинска практика, която продължава и в момента. През 1982 г. д-р Димитрова, тогава завеждащ „Детско отделение“ в болницата на Харманли, е повикана в Спешна помощ за малък пациент. След прегледа научава от колеги, че преди час от домашен адрес е взето бебе на два месеца, без жизнени показатели и отнесено в моргата.

„Веднага отидох в моргата. В един миг видях, че бебето като че ли се мъчи да отвори очи. Грабнах го, бегом до АГО, отворих вратата с ритник и веднага детето бе включено на кислород и бяха извършени реанимационни действия. След седмица малкото момиченце бе изписано живо и здраво“, каза лекарката.

ХарманлиТя разказа и продължението на вълнуващата история. Преди една година е намерила това вече пораснало момиче, самото то вече майка на две деца. Срещата била много емоционална, със сълзи от радост. Спасената жена разказала, че е знаела историята от родителите си и се надявала един ден да се срещне със своята спасителка.

„Сега няма АГО отделение в Харманли, което да отворя с крак, закриха го“, казва педиатърката с тъга, като акцентира колко важно е да има квалифицирана медицинска помощ и в малките населени места. Тежък е проблемът с издръжката на болнични заведения в малките общини и с липсата на персонал. Затова почти повече от половината от 70 медици, присъствали на тържеството, продължават да работят и здравеопазването в Харманли се крепи в немалка степен на тяхната борбеност и издръжливост.

За всички тях на Пролетния празник д-р Димитрова бе осигурила чрез дарения вкусна вечеря, тениски и юрганчета от местна фирма, свежи зюмбюли и разбира се, добра музика и много емоции.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button