Любопитно

Представиха музейното издание „Почетни граждани на Свиленград“

Албумът „Почетни граждани на Свиленград“ бе представен в Градската библиотека. Той е поредно издание на Историческия музей в града. Отпечатването му стана с финансовата подкрепа на Министерството на културата и община Свиленград.

Идеята за създаването на тази книга е на ексдепутата от 44-то Народно събрание за 29-и Хасковски избирателен район инж. Николай Динков. В проучването помогна и Милен Вълчев, главен уредник в отдел „Нова история“ на Регионалния исторически музей в Хасково, съобщи Елена Митева, директор на Историческия музей в Свиленград.

Сборникът съдържа биографични очерци и снимки на личности, удостоени със званието „Почетен гражданин“ от 1912 г. до наши дни. Те са удостоявани от Общинския съвет за своя изключителен принос за издигане авторитета на града и общината в сферата на социално-икономическото развитие, науката, културата, образованието, здравеопазването, спорта.

КнигаСред носителите на най-високото общинско звание са именитата кинорежисьорка Бинка Желязкова, първата жена-професор по химия Елена Киркова, поетът Ивайло Балабанов. Почетни граждани са ексначалникът на Районната служба за пожарна безопасност Валентин Ангелов, управителят на МБАЛ – Свиленград д-р Димитър Ермов, легендата на българското колоездене Ненчо Христов и младият състезател в този спорт Николай Михайлов, футболистът Мартин Камбуров.

КнигаНа представянето на албума присъстваха кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, инициаторът инж. Николай Динков, почетни граждани.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Манаф
Манаф
30.05.2023 6:52 6:52

Некадърници прости. Глупаци.

Back to top button