Любопитно

С изложба на плакати започват Есенните музикални дни „Жул Леви“ в Димитровград

Жителите и гостите на Димитровград ще могат да се насладят от 5 октомври на колекция от специално подбрани плакати, посветени на музиката, съобщават от общината.

Темата „Музика“ присъства трайно както в историята на съвременния плакат, така и в колекцията на единственото международно изложение за плакати, посветени на културната сцена. Формирана в продължение на последните 29 години, колекцията на триеналето е най-богата у нас сбирка от български и световни плакати. Тя съдържа забележителни образци на това изкуство, включително и такива, посветени на прочути музиканти и експериментатори, на нови или утвърдени форуми, дело на някои от най-влиятелните световни плакатисти, а също и на млади, дебютиращи автори.

В Димитровград, безкрайната тема за музиката е представена чрез плакати, фокусирани върху джаза и класически инструментални симфонични произведения. Симбиозата между интерпретация и провокация – едни от най-силните импулси в изкуството намира естествен и ефектен израз в 40-те плаката, експонирани в откритото пространство пред Историческия музей в Димитровград.

Представяйки 35 автора и събития от различни точки на планетата (Австрия, България, Германия, Дания, Иран, Китай, Мексико, Полша, Сърбия, Турция, Франция, Чехия, Япония), плакатите водят зрителите през необятните пространства на визуалното и музикалното изкуство. Включените плакати са убедително доказателство, че отвъд афишите със снимки на музиканти съществува авторски, художествен плакат, който е произведение, съзвучно с цялостното въздействие на конкретното музикално събитие.

Сред легендарни имена като Шигео Фукуда, Лекс Древински, Владислав Плута, Роман Каларус, Ален ле Кернек, равностойно присъстват Димитар Тасев, Александър Сертев, Калина Сертева, Стефан Груев, Димитър Трайчев, Красимира Друмева, както и най-награждавания съвременен български автор – младият и талантлив Иван Кашлаков.

Изложбата е показателна за това как едно комплексно визуално изкуство като плаката успява толкова разнолико и провокативно да представя джаза и класиката, превеждайки ги на езика на съвременната образност.

„Плакатът е музика“ е знак на почит към Митя Йорданов и слага начало на Есенните музикални дни „Жул Леви“ в Димитровград. Събитието продължава традиционното партньорство между града и триеналето, което се изразява в поредица изложби и в специалната награда, за български автор, присъждана при откриването на Международното триенале.

Гостуването в Димитровград е част от кампанията ПЛАКАТЪТ – ПРОЕКЦИИ И ПЕРСПЕКТИВИ, чиято цел е да върне плаката в неговата най-престижна галерия – улицата, приобщавайки го към различни културни инициативи и фестивали в цялата страна, начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата Национален фонд „Култура“.

Откриване е на 5 октомври от 17:30 часа.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button