Избори 2023 – Предизборни публикации

Георги Иванов за скандалите, извиненията и елиминирането на успешните

Интервю с кандидата за кмет на община Хасково Георги Иванов

Г-н Иванов, започнахте кампанията си със скандално изказване, че хасковлии трябва да Ви се извинят. Това беше възприето доста противоречиво.

– Аз мисля, че това не е скандал. От моя гледна точка това е една лека провокация, тъй като въпросът беше дали ще се извиня на хасковлии.

През 2015 година аз бях елиминиран. Аз се заблудих, вярвайки в истината и справедливостта, а много хора се заблудиха от лъжата. Много хасковлии не излязоха да гласуват.

Изборите, категорично заявявам, бяха манипулирани. Нали си спомняте скандала с подправените протоколи?!

Аз не съм имал предвид, че трябва да се извини целият град. Но очаквам извинение от тези, които манипулираха нещата, които се поддадоха на лъжата. Минаха години и част от тях казаха: Господин Иванов, ние съжаляваме. Така се получи заблудиха ни, но сега сме с вас сега искаме вие да се върнете, за да може градът отново да бъде онова, което ни даваше възможност да се гордеем, че сме хасковлии.

Има много примери за атаките срещу мен, за хора, които направиха всичко възможно аз да бъда елиминиран не само от управлението на града – ще дам един пример – 2015 година след като загубих изборите, цял палет с прекрасни списания за Хасково бяха хвърлени от общината. Това отношение ли? Ето тези, които ги хвърлиха, трябва да се извинят.

А що се отнася до скандалите мога да ви кажа съвсем отговорно, че всичко онова, което съм направил в този град в онези 16 години е на базата на скандала. Когато направиш скандал, получаваш пари, получаваш уважение, получаваш и надежда да се развиваш, защото в нашата държава, ако си мълчиш и нежно искаш пари или нежно атакуваш някои хора, които са против тебе, никой няма да те чуе.

Има ли нещо, което да е построено в този град, което да не е обследвано, да не е скандализирано, да не е изисквало проверки – няма такова нещо.

В много от случаите тези проверки стигаха до съда. И в крайна сметка бяхте осъден за събарянето на затвора.

– По това дело беше задължително да ме осъдят. То просто беше диктувано, защото трябваше да се освободи теренът. Нали разбирате, ако не бяха ме осъдили, на следващите избори след Беливанов щях да бъда следващия кмет. Моето завръщане беше 100% сигурно и затова бях елиминиран чрез това дело.

Имаше ли грешка при събарянето на затвора?

– Грешка нямаше от гледна точка на документи. Аз като кмет не съм получил нито един документ от министерски съвет, от министерството на културата, от областния управител, в който да пише, че община Хасково, получава терен, на който има паметник на културата. Този паметник на културата даже не беше отразен в кадастъра, както го изисква закона. Той не е вписан. Съществуваше в един държавен вестник от 1970 година заедно с още 20 къщи на ятаци, които вече ги няма, но там никого не осъдиха, нали? Не съм очаквал дори подобно нещо. Още повече, че имаше достатъчно протоколи, които казват състоянието като опасно. Нали си спомняте, че по-късно падна една стена на ул. „Ком“ от бившите казарми и уби човек. Е, някой да осъдиха, някой да наказаха? Преди това имаше и друг подобен случай в Узунджово.

Но тук трябваше Иванов да бъде наказан, защото ако имаше там набези, ако бяхме убили някой къде щях да съм в затвора, защото не съм предприел мерки.

Т.е. Вие виждате като единствена причина за присъдата отстраняването Ви от изборите?

– Даже и сега в тази предизборна кампания аз очаквам някаква шашма.

Това е начинът да те отстранят, когато в тази наша мила родина един човек може, когато има идеи, когато има, бих казал, колкото и да звучи парадоксално, когато има топки да прави нещо. Той трябва да бъде отстранен, защото на тези, които дърпат конците, им трябват прости хора, такива, които ще слушкат и ще правят каквото им се каже. Това е елиминация!

Защо смятате, че е било важно да бъдете елиминиран?

– Защото когато си успешен, ти пречиш на други да правят собствените си планове. Аз съм здрав, прав и даже за годините си имам много енергия. Имам и много задачи за мен и екипа ми. Част от хората, които са в момента в съветническата листа, това е бъдещият екип, който ще работи в тази община. Това са хора, които знаят професионално как се работи в дадена насока. И тук искам да кажа нещо много важно – хората, които в момента работят в общината и във всички общински предприятия ще бъдат оставени на работа да докажат в следващите 2 или 3 месеца как могат да работят, колко могат да работят. Аз идвам с екип от заместник-кметове и директори, но останалите хора трябва да знаят, че могат да ми имат доверие и аз съм зад гърба им. Сега разбирам, че никой от тях не може да почувства, че кметът му е зад гърба и го пази, а при мен беше точно така и затова хората работиха. Няма да има реваншизъм. При тази липса на кадри специалистите в работата си, хората с образование и качества няма как да бъдат гонени. Това е абсурд. Иначе няма как да вървят нещата.

Казвате, че екипът е важен, не е ли важно обаче местната власт да е с централната власт, за да вървят нещата?

– Ако кметът е с правителството, той става подчинен и те му казват какво да прави и как да го прави. А и за колко да го прави. Нали разбирате за какво говоря?! А тук в Хасково аз и моят екип се събираме и решаваме какво да правим, кое е най-необходимото в момента. А не да ми казват от министерството ти сега ще направиш това, защото ние трябва да завъртим еди-какво-си. Единствената равносметка от последните 8 години са санираните жилища. Друг е въпросът кой го правеше това саниране, защото сульо и пульо от цяла България дойдоха да санират в Хасково, а навремето правехме всичко възможно да работят местните фирми.

Парите трябва да остават тук. Хората трябва да работят тук. Не може външните фирми да докажат, че ще работят по-евтино от местните, а и качеството страда.

Всичко е въпрос на опит. Важно е да се движат нещата заедно с екипа и да не се поддаваш на провокации. Въпреки че аз понякога се поддавам емоционално, но то е продиктувано от желанието нещата да се случват в полза на хората.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button