Избори 2023 – Предизборни публикации

Николай Ставрев: Опитаха да откраднат вота! Гласувайте, за да не получим още от същото

„В изборната нощ на първия тур имаше опит да се открадне честния вот на гражданите. Като будни граждани на базата на множество сигнали в изборната нощ направихме тревожен анализ“, обяви на пресконференция независимият кандидат за кмет на община Хасково Николай Ставрев, който ще участва на балотажа на 5 ноември.

По неговите думи с подкрепящите го формации са извадили част от най-фрапиращите протоколи на секции. Ставрев даде пример със секция в село Узунджово, където от 435 гласували невалидните бюлетини са 157, или 36%. Във Войводово от 205 гласували, невалидни са 60, или 30%, а в Николово – 158 гласували, 38 невалидни, или 24%.

„Над 6 600 са невалидните бюлетини в общината в изборите на общински съвет и над 2 000 са за кмет на общината – почти 20%, което е изключително тревожна тенденция“, посочи независимият кандидат.

Николай Ставрев
Богдан Кирилов, Николай Ставрев, Марин Райчев, Атанас Атанасов

Председателят на „Спаси Хасково“, които се явиха на вота като „Ние идваме“, Марин Райчев също посочи примери от секции. По неговите думи има селски секции основно с избиратели на ДПС, които са гласували за кандидата на ГЕРБ на изборите с минимален брой недействителни бюлетини. В същото време в ущърб на „Спаси Хасково“ имало доста градски секции с до 35% невалидни бюлетини. От формацията имат съмнения за напазарувани цели секции, което обаче трудно можело да се докаже.

Според Райчев вотът не се пазил добре. Манипулации ставали при пренасянето на резултатите от чернова на белова в протоколите. Налагал се изводът, че има предварителна договорка между ГЕРБ и ДПС. Подобна е имало и през последните 4 г., когато от ДПС имали заместник-кмет, главен архитект и 200 служители на ключови длъжности.

„Има една мъдрост – лошите управници се избират от добри граждани, които не гласуват“, изтъкна Райчев. Той отчете, че само общинските съветници на ДПС растат и призова негласувалите близо 40 000 жители на общината да гласуват на балотажа и да не позволяват добре организираните и чрез заплахи 6 000 избиратели на ДПС да определят съдбата на Хасково.

Богдан Кирилов от БСП каза, че в неделя е бил направен безпрецедентен опит изборите да бъдат откраднати. Той даде пример със СИК 20, където от 410 бюлетини 57 са недействителни. В началото за ГЕРБ били обявени 24, а впоследствие станали 94. Това според него се случвало и в секции в училище „Любен Каравелов“ и Езиковата гимназия.

Николай СтавревАтанас Атанасов от „Продължаваме Промяната“ каза, че на видеозаписа в една от секциите се чувало, че печелят 6 гласа, а после в протокола нямали нито един. Той призова членовете на секции да внимават при броенето, особено когато се прехвърля от чернова на белова. Атанасов апелира симпатизанти на ДПС, които не искат да гласуват повече за тази партия, да ги подкрепят в неделя.

„Нека в неделя да излезем всички, защото има над 40 000, които не са гласували и наистина да гласуваме със сърцето си за едно по-добро бъдеще на Хасково. Ако не излезете да гласувате пак всички ще получим, същото което получаваме в последните 8 г. – нищо, а искаме по-добро бъдеще за нашите деца, сега или никога“, призова Николай Ставрев и каза, че ще довърши кампанията спортсменски.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button