Избори 2024 - Предизборни публикации

Марин Райчев, „Спаси Хасково“: След две седмици цяла България ще гледа Хасково

Интервю с водача на листата на "Спаси Хасково" - "Ние идваме" за новите избори за общински съветници в Хасково на 23 юни 2024 г.

Какъв е Вашият коментар за резултатите от парламентарния вот? Изненада ли ви?

Изненада е за тези, които не са сред хората и не мерят правилно пулса на обществото. 4-та година сме в политическа криза, която видимо се полагат усилия да се усложнява. Същото е и в Хасково. Нашата община е в постоянна криза откакто ГЕРБ я управлява. Причината е, че политическият елит отказва да се адаптира към средата, а иска да пригоди средата към себе си. Това обаче е против природните закони. Правят го силово. Агресивно. Опитват се да ни поставят пред свършени факти, които се очаква да приемем и да се примирим. Това беше наложено от ГЕРБ, които вкараха държавата в тази криза, само, за да запазят властта. Играят нечестно и подмолно с противниците си и непрекъснато са в нечистоплътни договорки. Затова истинската новина, за която не говорят, е, че само 32% от избирателите са гласували.

Победата на ГЕРБ всъщност е тежка загуба. Те смятат, че са успели да пречупят хората. На всички обаче ни е ясно, че „царят е гол“. ДПС, както се очакваше, изкара същите гласове като миналата година. Другите партии са им такива резултатите по същите причини – отказват да се вслушат в собствените си симпатизанти и обвиняват обществото, че не ги разбира.

Как според вас ще се отразят парламентарните избори върху предстоящите нови избори за общински съветници в Хасково, които ще са на 23 юни 2024 г.?

След две седмици цялата държава ще гледа Хасково, защото след тези резултати от парламентарните избори, местния вот ще е първия индикатор за това, че няма да търпим повече. Ще е знак за това дали резултатите от парламентарните избори ни отрезвиха.

Когато с общи усилия касирахме местните избори и показахме как се опитаха да откраднат вота заявихме, че хасковлии ще имат шанса да изразят волята си. Сега обаче залогът се вдигна рязко. Хасково вече носи отговорност пред цяла България.

На тези местни избори ние символично ще гласуваме от името на цяла България. Всички ще гледат нас. Ние ще трябва да кажем от тяхно име съгласни ли сме това да продължава по този уродлив начин, в който държавата на практика се разделя между няколко клана.

Хасково е умален модел на начина, по който ГЕРБ управлява и действа. Нашата община от 10 години потъва – няма работа, раждаемостта е ниска, няма никакви инвестиции, заплатите са ниски, населението намалява. Работодателите не могат да намерят работници дори за продавач-консултанти.

На предстоящите местни избори ще участват нови формации, смятате ли, че това ще ви се отрази? Има мнения, че моментът е лош за вас.

На миналите избори листата на „Спаси Хасково“, която участва с мандата на партия „Ние идваме“ беше единствената гражданска листа от хора, които участват, защото искат Хасково да излезе от тази криза, в която съвсем умишлено и целенасочено ГЕРБ ни вкараха, за да овладеят общината.

За краткото време в Общинския съвет доказахме, че не се купуваме и не може да ни смачкат. Поведохме битката срещу „подаряването“ на общинската земя на фирмите на ГЕРБ за фотоволтаици, които после да продадат за стотици милиони. Против сме с общински пари, тоест всички ние да платим 20-30 млн. лв. за капризите на Иван Минев, който иска летище за самолетчето си и автомобилна писта, които после да вземе срещу мижава концесия. И какво направиха ГЕРБ? Същото, което направиха и на парламентарните избори.

Регистрираха се няколко уж граждански листи. Зад тях стоят с лицата си същите тези, които от години са на хранилка през обществените поръчки и схемите. „Спаси Хасково“ е реалната опозиция, която те приемат за заплаха, иначе нямаше да си направят този труд.

И в тези избори участваме с мандата на партия „Ние идваме“ под номер 60 в бюлетината. Ние ще приемем волята на гражданите – такава, каквато е.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button