Хасково

Искат нов надлез и шумозащитни стени при удвояването на жп линията към Турция

Предстои удвояване на участъци от жп линията Крумово – Свиленград – Турска граница, като от общините и институциите са дали своите предложения по време на обществени обсъждания, става ясно от становището на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

От Община Любимец са предложили включване в следващ етап на проекта на пешеходен подлез на улица „Ивайловградска“ и на пътен надлез на км 288+222. От НКЖИ са предвидили изпълнението на пешеходен подлез, а изграждането на надлеза предстои да бъде обсъдено.

Поискано е обследване на възможностите за удължаване на шумозащитния екран, както и неговото преоразмеряване. Предложението ще бъде включено в техническия проект в следващата фаза от развитието на проекта.

При общественото обсъждане в Хасково е направена препоръка от РИОСВ по отношение на периода, извън който може да започнат строителните дейности по обекта. Става въпрос за изтеглянето на този период с един месец по-рано от 1 март до 30 юни. Причината е по-ранната миграция на видовете птици в региона. От колектива, разработил доклада за ОВОС, са се съгласили този период да бъде удължен, съгласно указанията на екоинспекцията.

На срещата в Димитровград от отговори на въпроси на главния архитект Елисавета Георгиева става ясно, че след изготвяне на техническия проект и подробните устройствени планове ще стане ясно дали ще има засегнати нови имоти и каква част от тях ще трябва да се отчужди за реализиране на удвояването на жп линията.

В участъците на удвояване на линията, където се очаква повишаване на трафика, шумозащитните стени ще бъдат подменени или реконструирани, така че да отговарят на законовите изисквания за постигане нормите за шумови емисии.

След изработване на техническия проект ще бъдат разработени акустични проекти, от които ще стане ясно в кои участъци какви дейности се налага да се изпълнят, за да се осигури съответствие с нормативните изисквания.

В момента проектът е в процес на подготовка. След издаване на положително решение по ОВОС и одобряване на вариант на трасе за удвояване на жп линията, се преминава към техническо проектиране, разработване на ПУП, провеждане на отчуждителни процедури и издаване на разрешение за строеж. Това се очаква да отнеме около 2 – 3 години в най-добрия случай при липса на обжалване на постановените актове.

Има и период на подготовка на формуляр за кандидатстване за финансиране на строителството и одобряването му.

Становището на НКЖИ днес е публикувано на сайта на Община Хасково, като писмени становища и мнения се приемат в 7-дневен срок на адрес улица „Михаил Минчев“ №3, Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.06.2024 17:30 17:30

Нещо не виждам да се скъсват от движение влаковете, така че за какво е това удвояване на линията??

Анонимен
Анонимен
14.06.2024 18:20 18:20
Отговор до  Анонимен

Защото по проект удвоението е писано като икономия !? За да се вземат бонусите (премии , които са баснословни …) И сега наново за проекта…..( Който е от преди век ….

Стаматя
Стаматя
15.06.2024 4:08 4:08
Отговор до  Анонимен

Работиш ли в железницата? Ако работеше и караше влакове за Турция, щеше да знаеш!

Back to top button