Хасково

Предстои ремонт и строителство на пречиствателни станции в Хасковско

„В Хасково ежедневно се правят проби на водата, анализите са както химични, така и микробиологични“, каза началникът на лабораторията на ВиК Весела Сантова пред ученици от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Всяка година се анализират близо 3 000 проби по съгласувана и одобрена от РЗИ Мониторингова програма, което гарантира качеството на водата в мрежата, обясниха специалистите от ВиК – Хасково.

„Водата в Хасковска област се добива от над 400 кладенци от 120 вододайни зони. Само Хасково се захранва от над 70 кладенци. 36 от тях са в зона Ябълково, където предстои реконструирането на пречиствателна станция за питейни води“, каза управителят на ВиК Божидар Желязков.

ВиКПроектът се финансира по ОП „Околна среда“. Предвижда се още реконструкция на пречиствателната станция за питейна вода в Димитровград, предстои изграждането на нова станция за питейни води в Свиленград и изграждане на нова станция за отпадъчни води в Харманли. Предвидени са и реконструкции на ВиК-мрежата. Общото финансиране по програмата за тези дейности е 100 милиона лева, като предстои обявяването на обществени поръчки.

ВиКУчениците имаха възможност лично да направят проби за твърдост на водата, за съдържание на хлориди и калций. Наблюдаваха тестове за флуориди, фосфати, манган, както и за колиформи, Ешерихия коли, ентерококи, микробно число и други.

ВиКУчениците от 11 клас профил „химия и биология“ и техните преподаватели Диана Костадинова и Дарина Гечкова заявиха, че им е било интересно и полезно да видят реална лаборатория и да се запознаят с работата в нея. Повечето от тях искат да кандидатстват медицина или други специалности, свързани с химия и биология.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ВИ К
ВИ К
13.06.2024 21:34 21:34

НАЙ ОТВРАТИТЕЛНАТА И НЕКАЧЕСТВЕНА Е ВОДАТА В ХАСКОВО ТАЗИ ЛАБОЛАТОРИЯ И ТАЗИ САНТОВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ ВИК както и цялата некадърна управа на ВиК

шон шо жмон
шон шо жмон
14.06.2024 10:14 10:14
Отговор до  ВИ К

А РЗИ или ХЕИ къде са в цялата схема? Нали те ги контролираха? Как може ти сам да се контролираш, тези проби могат да бъдат само за сведение!!! Да закрием тогава РЗИ?!?

Back to top button