Избори 2024 - Предизборни публикации

Нели Чакалова, „Спаси Хасково“: Хасково умира, ако не се вземем в ръце и не се изправим

Нели Чакалова е сред популярните граждански активисти в Хасково. От години участва, организира и развива множество благотворителни, културни и граждански инициативи.

Рекорден срив на избирателната активност в страната на парламентарните избори, но Хасково е една от малкото области, където ГЕРБ и ДПС имат ръст на гласовете. При тази картина изборите за общински съветници в Хасково на 23.06.2024г. какво изпитание са?

Те са тест за това можем ли да имаме живо и силно гражданско общество. Ако 10 човека повярват, че от тях зависи нещо, то наистина ще зависи. Те ще увлекат още 10 и така колелото ще се завърти. В Хасково избирателната активност беше по-висока защото тук се разчита основно на купен и корпоративен вот. Тоест избирателите, отишли до урните не са мотивирани да заявят гражданската си позиция, а се страхуват за работата си, за семействата си, за съществуването си. Не всеки е готов да тръгне по трудния път.

Тогава как може да се промени уравнението?

Очевидно 65% от имащите право на глас в Хасково не гласуваха на тези парламентарни избори. На миналите местни избори около 60% не гласуваха. Тези хора не може да бъдат купени или заплашени. Те са демотивирани. Хората си мислят, че така ще „прецакат системата“, но всъщност тя „прецаква“ тях.

Системата функционира по един и същи начин. Ако 200 човека гласуват, тежестта на купения вот е една, но ако гласуват 2000  тежестта на купения вот е друга. Тоест излизайки и подкрепяйки някого ти намаляваш влиянието на корпоративния и всякакъв зависим вот. Друг начин няма, за да се случат нещата.

От някъде трябва да тръгнем и това тръгване започва от отиването до урните. И то на всички избори. Иначе нямаш право да негодуваш от резултата. Ето последните парламентарни избори са нагледен урок за резултата от апатията.

Мнозина твърдят, че енергията на протестите беше пропиляна и това в голяма степен обяснява отказа на гражданите да гласуват. Като едно от знаковите лица на протестите тогава, как гледаш на това?

След протестите през 2020г. не се случи това, което всички ние искахме. Беше ясно, че няма да стане бързо и че ще отнеме време. Непрекъснато се правят опити да бъдем сломени и да не надигаме глава. Философски погледнато, това е една от целите на политическата криза, в която е България. Всички ние, които искаме друга България, друго Хасково да бъдем пречупени. Само че протестите от 2020 г. направиха, нещо, което остана и не успяха да го премахнат. Всички ние, които не се примиряваме, се събрахме на площада в Хасково и София. Осъзнахме, че не сме една шепа хора, а много повече.

За първи път участваш в местни избори. Защо се реши да направиш тази стъпка?

Защото виждам, че Хасково умира, ако не се вземем в ръце и не се изправим. В Хасково трудно се прави каквото и да било, ако не си с властта. Спънките са много. Помощ няма. Всичко става трудно. Може би имам късмета да познавам повече хора и заради нашите взаимоотношения те да помагат безкористно на нашите благотворителни каузи, които развиваме.

Трудности от какъв характер? Какви са пречките и от къде идват?

Правим благотворително събитие на открито и сме притеснени, че времето може да е лошо. В случая нямахме подкрепата на общината, че можем да си преместим събитието в зала. Когато ни трябва разрешително за ползване на съоръжение срокът, който е посочен в наредбите на общината е 7 работни дни. Ние чакаме отговор 20 дни и повече. Понякога не получаваме одобрение. Тук става въпрос само и единствено за благотворителни събития.

Какво зависи от общинския съветник?

Общински съветник, който не се страхува и не се поддава на манипулации и натиск, може да не подкрепи решения, които са в ущърб на гражданите. Каквито много често този общински съвет ръководен от ГЕРБ в годините е приемал и продължава и сега да го прави. Общинският съветник има власт да направи много неща, стига да иска! От предложения за промени в наредби като тази за достъпна градска среда. Общинският съветник може да помогне за решаването проблемите с бездомните кучета. Той може да наложи конкретни политики, които кмета да изпълнява.

Какво послание хасковлии трябва да дадат на България на изборите за общински съветници на 23.06.2024г.?

Ние трябва да покажем, че сме си дали сметка от това, което се случи на парламентарните избори и да излезем масово да гласуваме. Давам си сметка, че сигурно вече им е писнало. Още повече, че са малко след парламентарните, в края на юни, когато хората започват да излизат в летни отпуски. Но това е акт, който ще ти отнеме не повече от половин час, но ще определи бъдещето ти за следващите 4 години и да осъзнаеш, че важният си ти.

Ако повече хора започнат да вярват в себе си, в гласа си, нещата ще се случат. Поуката от парламентарните избори е, че хасковлии са осъзнали, че от тях зависи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button