Регион

Къща в Книжовник с паметна плоча на Капитан Петко

Родолюбивото семейство Тянка и Гроздан Грозеви от село Книжовник се включи по необичаен начин в увековечаване на паметта на капитан Петко войвода. В навечерието на 172-годишнината от рождението на националния герой Грозеви със собствени средства направиха паметна плоча на войводата и я поставиха на фасадата на фамилната си къща. „Закрилник на всички онеправдани“ – е изписано на скромния мемориален знак.

В паметта на жителите на село Книжовник живее предание за времената, когато местните хора изпратили тричленна делегация да потърси помощ от Капитан Петко, тогава начело на Първа българска родопска дружина. Поискали той да ги отърве от башибозушки набези. Благодарните селяни съчинили песен, в която възпели подвига на легендарния защитник на християнското население.

По-късно популярният народен певец Георги Лушнарев, който е роден в ивайловградско, но е израснал в Книжовник, я обработил и записал в първия си самостоятелен албум “Песни от Беломорска Тракия”.

Капитан Петко е един от най-ярките представители на борците за справедливост и истина, казват днес Тянка и Гроздан Грозеви и припомнят думите на войводата „Да не се делим ни в лошо, ни в благатко време”.

В петък Тракийското дружество и читалище „Тракия“ в Хасково организират представяне на новата книга на Пенка Чакалова, близка родственица на войводата. В нея тя разказва за предците си от Чакаловия род.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Fanki
Fanki
15.12.2016 12:11 12:11

това хубаво ама защо вместо къщата с паметната плоча сте снимали ЧИТАЛИЩЕТО Четящите новината ви добиват представа че това е КЪЩАТА на семейството

quest_385 каза
quest_385 каза
16.12.2016 11:29 11:29

Ма тва много голяма къща има това семейство бе Ми то си е цяла казарма А казват селяните били бедни То и ПРЕМИЕРА беше казал ––-Българина се видя с пари и почна да ПЪТУВА – Е и къщи почна да прави големи като КАЗАРМИ

Back to top button