Хасково

Миряни изпълниха „Св. Архангел Михаил“, 2639 са имениците в Хасково

Хасковската църква „Свети Архангел Михаил“ има храмов празник на днешния Архангеловден. От сутринта църквата е пълна с миряни.

На 8 ноември Българската православна църква отбелязва деня на Св. Архангел Михаил – военачалник на цялото небесно войнство от ангели, архангели и други небесни сили.

Празник

13 са православните храмове в Хасковска област, посветени на Св. Архангел Михаил.

Църквата с това име в село Сеноклас навършва 160 години от построяването си и е най-старата в района. Тя е строена от майстор Георги Борумсуза от Устово, Смолянско, а след опожаряването й през трагичната 1913 г. е отново въздигната през 1921 г.

Тези и други факти припомнят дългогодишните етноложки от Хасково Магда Милчева и Розалина Гогова. Тяхното проучване на светите места в община Маджарово е публикувано в сборника „Паметта за традицията“, издание на Етнографския музей на открито „Етър“. Към 160-тата си годишнина върви и хасковският храм.

Албански майстори изградили през 1897 г. в Сталево черква изцяло от големи каменни блокове и със стоманени скоби. По времето на Чирпанското земетресение през 1928 г. тази огромна черква не е помръднала. На нейните години е и черквата в ивайловградското село Долно Луково.

През последните години ремонти в Долно Брястово и Мрамор укрепиха черквите с името на Св. Архангел Михаил – „пазител на душите и борец против злото“.

Празнуват всички, които носят имената Ангел, Ангелина, Архангел, Михаил, Милко, Милена, Емилия, Емил, Рангел, Радко, Райна, Радослав, Радостин, Рачо, Огнян и Пламен.

2639 именици празнуват в община Хасково. Само в областния град имениците са 2156.

Празник

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button