Любопитно

ФСГ впечатли на национално състезание с изследване на пластмасовите опаковки

Във Видин се проведе 17-то Национално състезание по природни науки и екология, където се защитаваха проекти с изследователска цел.

Проектите бяха оценявани от Национална комисия с председател доц. д-р Божидар Галуцов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и хабилитирани лица от БАН и университета.

Учениците Александър Кирилов и Емре Догукан от 12 и 11 клас на хасковската ФСГ „Атанас Буров“ и техните ръководители Десислава Василева – старши учител по химия и опазване на околната среда и Катя Христова – старши учител по биология и здравно образование представиха достойно Хасковска област и защитиха отлично своя проект – Досиетата „П“. Той беше класиран на четвърто място в страната. По молба на националната комисия ще излезе публикация за проекта в научно електронно списание.

Досиетата „П“ носи информация за различните видове пластмасови опаковки, предназначени за контакт с храни и напитки. От химическите анализи е станало ясно, че няма миграция на химически вещества от опаковката към продукта.

Микробиологичният анализ е извършен на бутилирана вода и същата вода, поставена в многократно използвана бутилка. В бутилираната вода не са открити микроорганизми, а във водата от многократно използваната бутилка са открити бактериите Ешерихия коли и Псевдомонас аерогиноза. Причината е, че пластмасовите опаковки са порести, не могат да се почистват и се създават условия за развитие на бактерии.
От направения физико-механичен анализ по показател – пълна до ръба вместимост е станало ясно, че по-голямата част от бутилките не отговарят на законовите изисквания. Причината е, че по ценови съображения се използват форми с недостатъчна маса и се получават бутилки с нестабилни дъна и стени.

Проектът е осъществен със съдействието на столична лаборатория и РЗИ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button