Любопитно

Художници дариха 20 картини на Свиленград

С откриването на изложба в свиленградската Арт галерията завърши Националният пленер „Нарисувани усещания“.

Градът е домакин на художественото събитие за десета година. То е част от програмата за празника на града – 5 октомври. Юбилейният десети пленер събра десет изтъкнати художници – акварелистът Иван Додов, художниците-музиканти Росен Марковски и Николай Димчевски и Габриела Петрова от София, Величка Колева от Бургас, Бехчет Данаджъ от Шумен, Орхан Исмаил от Разград, Росица Хаджистефанова, Соня Кючукова и Петър Джигов от Свиленград.

През петте дни на пленера художниците претвориха визията, впечатленията и усещанията си за Свиленград в близо 40 картини, като 20 от тях остават дарение в художествения фонд на общината. Представени са старият мост и река Марица, природни забележителности, ротондата на обновената главна улица, сградата на общината, бронзовият глиган – археологическа находка от Мезешката гробница, тракийски митологични мотиви и други. С техниките акварел, акрил, колаж са създадени както реалистични, така и абстрактни и експресионистични творби.

ИзложбаХудожниците получиха грамоти и подаръци от общината. Росен Марковски и Николай Димчевски, които са още музиканти и текстописци, създадоха песен, посветена на пленера.

ИзложбаДиректорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” Снежана Янева поздрави участниците. В края на събитието с торта-изненада присъстващите поздравиха за рождения му ден художника Николай Димчевски.

Изложбата ще остане за разглеждане в Арт галерия – Свиленград до средата на месец ноември.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button