Хасково

Екоинспекцията отчита превишение на финните прахови частици

Замърсяване на въздухаПревишения на нормите за финни прахови частици до 10 микрона регистрират пунктовете за мониторинг качеството на атмосферния въздух в Хасковска област от началото на годината. За първите три месеца на 2009-та са отчетени и превишения на нормите за серен диоксид в Димитровград, съобщиха за Haskovo.info от РИОСВ.

За състоянието на атмосферния въздух в хасковска област регионалната екоинспекция получава данни от два пункта – лабораторията в Хасково и измервателната станция в Димитровград. За трите месеца от началото на годината стационарния пункт в град Хасково е отчел 19 превишения на средноденонощната норма от 50 микрограма на кубичен метър въздух за финни прахови частици до 10 микрона. Превишения по другите показатели, които се следят от пункта не са регистрирани. Градския фонов пункт замерва още серен диоксид, азотен диоксид, полиароматни въглеводороди и тежките метали – олово, кадмий и арсен.

42 пъти е превишена средноденонощна норма за финни частици от прах за 90 денонощия от началото на годината в град Димитровград. През януари и март в града са отчетени и превишения на средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър въздух за серен диоксид. За трите месеца са регистрирани 12 такива превишения, като най-високата стойност е отчетена от уредите през март – 563,30 микрограма на кубичен метър въздух серен диоксид.

Емисиите са от работата на големите промишлени предприятия. Допълнително към тях се добавят и емисии от автомобилния транспорт, битовия, търговски и административен сектор, които се отопляват през зимните месеци с твърдо гориво. Наличните метеорологични условия – мъгли, ниска скорост на вятъра и температурните инверсии, според експертите,  допълнително затрудняват расейването на замърсяването в приземния атмосферен слой.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button