Хасково

Таксите за опаковки за 6 месеца два пъти повече от цялата 2008

СметищеДва пъти повече средства са постъпили в Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) от такса опаковки за първите шест месеца на година в сравнение с цялата 2008 година, съобщиха за Haskovo.info от РИОСВ.

През миналата година след проверки на регионалната екоинспекция сумата внесена в ПУДООС от продуктова такса е била 9 657 лева. След засилени проверки на РИОСВ Хасково през първото полугодие фирмите са внесли в Предприятието над 18 000 лева.

До момента инспекторите са проверили 49 производители и вносители на опаковани стоки, които са задължени по закона за управление на отпадъците да заплащат такса за опаковки. Едва 13 от тях имат сключен договор с една от шестте лицензирани организации, които рециклират и/или оползотворяват масово разпространените отпадъци от опаковки. Те заплащат продуктова такса на организацията, с която имат подписан договор.

Останалите 36 дружества и еднолични търговци са платили такса за опаковки на ПУДООС след като е била извършена проверка от експерти на регионалната екоинспекция. Събраните средства от тази такса се разпределят за дейности по управление на отпадъците като въвеждане на разделно сметосъбиране, проектиране и изграждане на депа, сортировъчни инсталации, закупуване на сметосъбирачна техника и съдове за смет.

Съгласно законодателството, производителите и вносителите на опаковани стоки, както и производителите на изделия за еднократна употреба трябва да рециклират и/или оползотворяват определен процент от пусканите на пазара опаковки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button