Хасково

Хасковлия на международната олимпиада по астрономия в Китай

Ювелина и Мирослав

Ювелина и Мирослав

Хасково ще има представител в сборния отбор по астрономия за международната олимпиада в Китай тази година. Най-добрите ученици до 17 годишна възраст на България са седем, като 5 от тях са спечелили квотата си за участие на подбора, провел се във Варна между 29 юни и 10 юли.

Мирослав Радомиров е хасковският представител в отбора. Той е десети за единадесети клас в Природо- математическата гимназия, а с астрономия се занимава от 6 години в клуба към Младежки център Хасково. Той за втори път е включен в националния отбор на България.

На международното състезание от 8 до 16 ноември в град Ханчжоу в Китай българите ще се съревновават с млади астрономи от още 44 държави в три основни кръга – теоретичен, практически и наблюдателен. Към наблюдателния кръг хасковлията Мирослав показва най- висок интерес и добри резултати.

Заедно с него на предварителния кръг също се е явила осмокласничката Ювелина Зинкова, също от математическата гимназия. Тя също изумява със знания журито във Варна, но все още не е готова за олимпиадата, тъй като се занимава със сложната наука едва от няколко месеца. Въпреки това тя не пропуска да отбележи, че обича астрономията и тя е вече неин основен приоритет сред многото неща, с които се занимава.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button