Любопитно

11-метров кръст показва мястото на лековитата вода край Сираково

Кръстът11-метров кръст се издига вече година край село Сираково. Днес храмът до него беше осветен. На илинденския събор пристигнаха стотици местни хора и гости от цялата страна.

Първоначално параклисът тук е построен през 1922 година. По-късно по времето на комунизма обаче той е бил разрушен и преди три години по инициатива на местните хора го възстановяват с дарения. Интересна е историята на храма, разказа пред Haskovo.info кметът на Сираково Иван Паунов. Той е построен след като пророчица посочила мястото. Преди издигането на параклиса селото всяка година било удряно от градушки. След това те спрели.

На това място има и аязмо с лековита вода, разказа баба Мара. Тя не вярва много, но признава, че след като се измие с водата болежките й спират. Стотици други свидетелстват за свойствата на течността от извора.

Аязмото с лековитата водаЗа да се вижда от далече мястото на стотина метра от параклиса миналата година бе издигнат е 11-метров кръст. Автор на идеята е Георги Лазаров, който е сред потомците на първите строители на параклиса преди век. „Една нощ към 1-2 часа ми се яви една мисъл в главата – изглежда Бог ми я даде, че е хубаво да се вдигне кръст“, разказа днес той пред Haskovo.info.

Година след пророческата мисъл кръстът става факт. В процеса на изграждане са се включили над 10 дарители. Хасковска фирма го е изработила безплатно. Сега 11-метровият символ на вярата се вижда от всичките 10 села наоколо, а край него на Илинден се събират християни и мюсюлмани, за да празнуват заедно.

 Съборът  Храмът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button