Хасково

Дават РИОСВ Хасково на ДАНС и прокуратурата за нарушения

ЕкологияСигнали за нарушения в РИОСВ Хасково до прокуратурата и ДАНС ще изпрати коалиция „За да остане природа в България“, съобщиха за Haskovo.info от „Зелени Балкани“. Според коалицията регионалната екоинспекция системно нарушава законодателството през последните 3 години като по този начин заплашва биоразнообразието.

Сред най-тревожните закононарушения е, че одобряването на инвестиционни предложения става в пълно информационно затъмнение. Въпреки законовите разпоредби РИОСВ Хасково не качва на своята интернет страницата решения си по Оценки за въдействието върху околната среда (ОВОС), Оценките за съвместимост, както и обявленията за обществени обсъждания, категорични са от коалицията.

РИОСВ Хасково редовно нарушава и Закона за достъп до обществена информация, като не се предоставя информация за извършени оценки и решения на директора на инспекцията. В резултат на това са заведени много дела за отказ на информация от организации членове на Коалиция „За да остане природа в България“. Някои от делата вече са спечелени, а други са в процес на разглеждане от Административния съд в гр.Хасково и Върховния административен съд.

Според коалицията особено скандален е фактът, че РИОСВ Хасково одобрява Оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и Оценки за съвместимост за ветрогенератори и соларни паркове на територията на Източни Родопи при очевидното наличие на необективни и грешни заключения.

Коалицията окачествява като престъпно бездействие от страна на инспекцията и липсата на контрол според изискванията на Закона за защитените територии за строителство в територии, в които е забранено извършването на всякакви строителни дейности. Такива са примерите със защитените местности Средна Арда, Черната Скала, Злато поле и Дервишка могила.

Всички тези закононарушения според коалицията са довели до лъжесвидетелстване в съдебна зала на служители на РИОСВ Хасково по повод поредното заведено дело за отказ на достъп до информация, където е бил представен и документ, за който има съмнения, че е фалшифициран.

Обвиненията към нас са неоснователни, заяви пред Haskovo.info пресаташето на РИОСВ Хасково Мариана Вълчева. Не може да се твърди, че крием информация при положение, че всеки може да види в сайта ни решенията за съвместимост. Освен това всички решения се обявяват и на таблото в сградата на екоинспекцията. Колкото до останалите обвинения – по тях ще се произнесе съдът като компетентен орган, допълни Вълчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
потърпевш
потърпевш
21.07.2009 11:43 11:43

Г-жо Вълчева, къде в сайта ви са екологичните оценки и решенията по ОВОС?!!! А решенията за съвместимост ги пулбикувате от дъжд на вятър, може би само когато ви изнася?! Само който не е имал работа в РИОСВ, само той не знае каква бюрократщина и корупция цари там!

бизнесмен
бизнесмен
21.07.2009 15:29 15:29

Шуробаджанащина и некомпетентност се вихри в тая служба! Крайно време беше прок*ратурата да влезе за проверка! Всеки назначен е „нечий“ човек, но най-вече е близък до кръга ДПС, за да се дават разрешителните на когото трябва. Ако си редовен гражданин и особено без пари, документите ти може да събират прах с месеци.

журналист
журналист
21.07.2009 19:57 19:57

За мен лично както и за колегите журналисти подобни обвинения за неоснователни. Всички получаваме по няколко пъти на ден подробен бюлетин от РИОСВ. А и до колкото познавам работещото звено там не виждам представители на ДПС 😀 Това е комедия. Познавам млади и интелигентни специалисти завършили екология в престижни университети. Явно атаките са от сектантски еко звена. Аман от тях ❗ ❗ ❗

Друг журналист
Друг журналист
21.07.2009 21:45 21:45

Айде не говори от името на всички жирналисти.
Това, че изпращат прессъобщения от време на време, не означава, че работата им е прозрачна. Изпращат информацията избирателно – това, което решат, че им отърва. ❗

до журналиста с лудите еколози
до журналиста с лудите еколози
21.07.2009 22:26 22:26

Прессъобщенията не са гаранция, че в една служба няма корупция и нарушения. Особено когато за пред хората се изнася информация ала-бала и никому неполезна. Но да влезеш в РИОСВ с инвестиционно намерение е нещо съвсем друго! Или трябва да си препоръчан от някой, или да си приготвил портфейла! И още – публично достояние е в министерството на Джевдет Чакъров кадри на коя партия се назначават приоритетно!!!
А еколозите – добре, че ги има да отварят очите на когото трябва! ❗

garo
garo
06.10.2010 18:08 18:08

rios i

Back to top button