Регион

Липсата на вода в язовир Гарваново уби рибата и раците

Измрялата риба в язовир ГарвановоМасово измиране на бялата риба и раците в язовир Гарваново констатираха през уикенда рибари. Те сигнализираха днес медиите и службите в Хасково. Проверка на Haskovo.info установи, че проблемът е от преди около седмица. Тогава са започнали да измират първите риби.

От регионалната екоинспекция извършиха проверка днес. Тя констатира, че причината за масовия мор е липсата на достатъчно количество кислород във водата. Това пък е предизвикано от недостатъчното количество вода в язовира.

Нивото на водоема намалява драстично през последните 3 години, разказа пред Haskovo.info пазачът Иван Латев. За първи път има толкова малко вода. Местните хора обвиняват Напоителни системи, че източват язовира за поливане.

Измрялата риба в язовир ГарвановоНяма какво да направим, длъжни сме да осигурим вода за земеделците, защото в противен случай ще изсъхнат насажденията им, коментира началникът на дружеството Шакир Азис. Близо 30 километра тръбопроводи тръгват от язовир Гарваново. Чрез тях освен нивите наоколо се захранват и четири села с промишлена вода.

Засега липсата на кислород е уморила само бялата риба и раците. Ако ситуацията продължава да е такава и не паднат валежи, които да осигурят вода и съответно кислород, скоро ще започнат да мрат и другите видове, категорични са специалистите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button