Любопитно

300 самодейци ще участват в събора на плодородието в Крум

ФолклорНад 300 самодейци от областите Хасково, Пловдив, Смолян и Пазарджик се събират утре- 22 август в димитровградското село Крум за Третия регионален събор на плодородието, съобщи секретарят на читалището там Минка Илиева.

Празникът ще започне в 8.30 ч. сутринта с водосвет за берекет, който ще бъде отслужен в парка насред селото. Там малко по-късно ще бъде открита и изложба-базар „Даровете на природата“, в която земеделски производители от Крум и региона, както и гостуващите състави, ще представят атрактивни по един или друг начин образци от продукцията си.

Миналата година огромни тикви от с. Странско и над 30-сантиметров грозд бяха най-оригиналните експонати, спомня си Минка Илиева. Тази година се очаква в изложбата-базар в парка на с. Крум да бъдат подредени над 30 земеделски продукти.

За 10 ч. е предвидено официалното откриване на Регионалния събор на плодородието в село Крум, като първи на сцената там ще се представят домакините от Народно читалище „Просвета“ – детската група и фолклорният състав.

24 са самодейните колективи, които утре ще изпълняват автентични песни и ритуали, като 4 от тях са гостуващите, а останалите са от читалища в община Димитровград, обясни Минка Илиева. За догодина организаторите от читалището замислят да превърнат събота в международен, като поканят за участие самодейци и земеделски производители и от други държави.

Празникът на плодородието в село Крум се провежда всяка година и е включен и в календара на Министерство на културата за общинските и читалищни прояви.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button