Хасково

Погват фирмите с неплатени осигуровки и частните таксита

Иван Богданов

Иван Богданов

Масирани проверки по фирмите, които не са внасяли осигуровки пред последните няколко месеца започва от 1 септември инспекцията по труда, съобщи нейният началник Иван Богданов. Ще се търсят причините, поради които работодателите са си спестили този разход и ще бъдат налагани глоби.

Фрапиращи случаи, при които работодател плаща месечно по-малки суми от минималната работна заплата са констатирали напоследък от инспекцията. Това е ненормално и отговорност трябва да носят и работниците, които се разписват на такива ведомости, коментира Богданов.

На проверки от началото на новия месец ще бъдат подложени и таксиметровите шофьори, които работят сами и не са назначени във фирми, а само заплащат такса за ползване на диспечер. Те би трябвало да се осигуряват сами, но някои от тях не го правят. Инспекциите ще са съвместни с Националната агенция по приходите и Държавната автомобилна администрация.

Като цяло напоследък фирмите са станали доста предпазливи и избягват да работят „извън закона“, коментира Иван Богданов. Според него основната причина за това е голямото увеличение на санкциите. Така например за работник без трудов договор работодателят може да отнесе глоба от 15 000 лева, което би довело до фалит всяка малка фирма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.08.2009 21:56 21:56

Що е то ведомост в таксиметрова фирма? Вие виждали сте такова нещо?

Back to top button