Хасково

Зачестяват случаите на неплащане в срок на осигуровки

ПариС 360 повече са установените нарушения при осигуряването на наети лица в област Хасково за първите 8 месеца на тази година, сравнено със същия период на 2008-ма, съобщих за Haskovo.info от НАП.

1061 са издадените от териториалната дирекция актове след проверки на фирми-осигурители от началото на годината до края на месец август. От тях 1038 са по Кодекса за социално осигуряване, а 23 са по Закона за здравно осигуряване. Миналата година за същия период са хванати 701 нарушения на осигурителните разпоредби. Става дума както за забавена информация за осигуряваните лица и размера на дължимите за тях вноски, така и за не плащане в срок на задължителните осигурителни суми. Най-вероятната причина за ръста в този вид нередности са финансови затруднения на някои работодатели.

За забавени вноски за държавно обществено и здравно осигуряване сигнализират най-често и гражданите. 56 жалби са подадени в НАП Хасково от началото на годината до края на месец август. 49 от тях касаят осигуряването на служители. В два от случаите, работниците са научили, че от фирмите, в които са наети не им внасят парите за „здраве“, след като им били прекратени здравно- осигурителните права. След наложени санкции от страна на НАП, работодателите са превели осигурителните вноски заедно с лихвите върху просрочените суми.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button