Любопитно

Хасковлийка „храни“ с надежда на цената на лотарийно билетче

Делка ДелимитеваЖеланието на човек да живее по-добре и да разполага с повече пари никога не му е  изневерявало за разлика от други „ценности“.  За щастие има куп начини човек да даде шанс на късмета си да се прояви. Мнозина стоят пред телевизора всяка събота или неделя  в очакване на „тазвечершните печеливши числа“ от тотото или пък си купуват билетче, което крие награди щом изтъркаш грубата му повърхност. Напоследък  се появиха и безброй тв или радио игри, където късметът или интелектът помагат на участниците да печелят примамливи суми. Все още обаче се срещат продавачи на лотарийни билети, които за лев или два могат да зарадват всеки, осмелил се да предизвика късмета си.

74- годишната Делка Дeлимитева е в бранша повече от 17 години. Преди това тя е работила в шивашката индустрия. С умиление си спомня миналите години, в които „хората са били сякаш по-усмихнати и повече са вярвали в късмета си, отколкото сега“. Всеки ден можем да видим баба Делка пред някое градско кафене, свита зад малката масичка, където предлага разнообразие от билети от държавната лотария и такива, с които човек веднага може да си провери късмета.

През дългата си „кариера“  тя е продала много печеливши билети, които са зарадвали десетки хора с парични и предметни награди. „Веднъж едно момче дойде и ме почерпи с кутия бонбони, понеже от мое билетче бил спечелил 1000 лв.“ – спомня си късметопродавачката. Напоследък обаче при нея  по- рядко идват млади хора, отколкото пенсионери, които все пак успяват да заделят 1-2 лева за билетче. Не липсват и куриозни случаи – миналата година например един  86- годишен мъж спечелил автомобил с билетче, купено от баба Делка. „Не можех да повярвам , мислех, че се шегува човека“- разказва с усмивка тя.  И припомня  още два случая, в които е донесла късмет на свои клиенти. „Веднъж една жена, чистачка мисля че беше, спечели 10 хил. лева. А преди 2-3 години от мен спечелиха 18 хил. лева„.

Самата  продавачка рядко си пробва късмета в такъв тип игри. Тя си обяснява отношението на хората към тях по свой начин. „Човек трябва да има надежда и точно за това го прави, а не толкова от алчност. Всеки месец например при мен идва един дядо, който си купува по един билет“- разказва жената. „Дори и да не спечеля така цял месец ще се храня с надежда“- обяснявал възрастният човек.  Според баба Делка надеждата за по-добро бъдеще е най-важна. Тя самата никога не е печелила нещо ей така наготово, а и е наясно, че парите не са най- главното.

Аз билети продавам, но късмет-не„- шегува се старицата. „Не знам какво е най- същественото нещо, което съм печелила през живота си, но знам кое е най- същественото, което съм загубила. Това бе съпруга ми, който почина, като бях само на 30 години“- категорична е билетопродавачката.
Сега тя  е щастлива – синът й и внучетата осмислят живота й, има сили и желание да се усмихва, особено когато радва хората с късмет….. понякога разбира се.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button