Регион

В Димитровград ще бъде изграден слънчев часовник

Участващите в конкурса идеи за слънчев часовник

Участващите в конкурса идеи за слънчев часовник

Димитровград ще има слънчев часовник. Той ще бъде изработен по проект на ученици, участващи в конкурс на тази тема. Над 20 бяха представените рисунки, схеми и макети, подредени късно снощи в своеобразна изложба пред зала „Гроссето“. Само трябва да му намерим мястото и ще го направим, заяви кметът Стефан Димитров.

Конкурсът бе част от честването на Нощта на учените в Димитровград. Организатор бе астрономическата обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ в града. Дъждът обаче, провали обявеното предварително наблюдение на звездното небе и космически обекти с телескопите, които трябваше да бъдат разположени на централния градски площад снощи.

В програмата бяха включени лекции пред групи ученици от местните училища по темите: „Нашите представи за Вселената“, „400 г. телескопични наблюдения- начало на Коперниковата представа за Вселената“, „Слънчева система- наш дом и предизвикателство“ и „Вълшебната картина на звездното небе“, среща-събеседване на ученици и граждани с гл. ас. д-р Иван Попов от пловдивския университет и награждаване на победителите от конкурса за проекти на слънчеви часовници.

В Хасково Нощта на учените бе отбелязана на площад „Свобода“. Връчени баха награди от различни конкурси. Астрономическата обсерватория към Младежки център организира и парад на телескопите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button