Хасково

Сезонният и свинският грип тази година ще съвпаднат

Грипна ваксинаСезонният грип и новия щам H1N1 тази година ще съвпаднат, прогнозира директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РИОКОЗ – Хасково д-р Снежана Иванова. За сезонния грип има ваксина и това е най-сигурната мярка, която хората могат да предприемат.

Мъжете и жените над 65 години, децата и възрастните с хронични заболявания са рисковите групи, при които имунизирането е нужно, каза д-р Иванова. Някои от ваксините нямат детски дози, а децата под 6 месечна възраст не подлежат на ваксиниране.

Всеки, който е решил да предприеме тази стъпка, е добре да го направи през октомври или ноември. По традиция вълната от грип в Хасково идва в края на януари – началото на февруари, но миналата година така изразен пик нямаше, поясни д-р Снежана Иванова.

През септември в Хасково няма регистрирани епидемични взривове. Кърлежопреносимите инфекции са намалели. Има регистрирани само два случая на лаймска борелиоза и марсилска треска. Спад бележат и чревните инфекции. Има регистрирани и 12 случая на варицела и двама болни от скарлатина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button