Хасково

Хасковлии се страхуват повече за колата, отколкото за живота си

КолиСключените застраховки за автомобили в Хасково надвишават няколко пъти имуществените. Между 70 и 80% от тях са за автокаско и гражданска отговорност, много по-малко са застраховките „живот“, сочи проверка на Haskovo.info по повод Деня на застрахователя – 1 октомври.

Въпреки сухата материя, с която се занимава този бранш, и тук не липсват млади кадри. Николай Балканов е един от от най-младите застрахователи в града. Той е на 23 години, но вече е навътре в бизнеса. Завършил е висше икономическо образование в УНСС -София, както и курс по отговорности към „Средиземноморски застрахователен център Малта„. 

Николай Балканов

Николай Балканов

Николай е второ поколение застраховател, а за усвояване на тънкостите на занаята е разчитал и на съветите на баща си Дончо Балканов. В момента Николай работи за една от най- големите застрахователни компании в града и страната. По негови думи хасковлии се страхуват най- много за безопасността на автомобилите си. Броят на застраховките на возилата е скочил в последните години, когато се е увеличил и вносът на  коли.

Много по- малко – около 20 % от застраховките са за домашно имущество. “ Най- малко хората си правят застраховка живот, чиято стойност е от 20 до над 100 лв месечно“, споделя опита си Николай Балканов. Според него  това е така, защото българинът и в частност хасковлията няма утвърдени навици за застраховане.  „Бедните не правят застраховки, защото нямат пари, а богатите – защото имат и не се страхуват. Застраховката „живот“ е продукт на средната класа, а такава в България все още липсва“- смята младият застраховател. 

„Проблемът идва и от факта, че хората са наплашени и малко разглезени от нелоялни компании- еднодневки, които за момента са им предложили некоректни и нереални условия. От там идва лекото недоверие на потребителите и именно това затруднява бизнеса“- споделя той. Въпреки това  според Николай Балканов сферата на застраховането се разраства, тъй като постепенно нещата и мисленето на хората се променят.

Въпреки стреса и напрежението застрахователят смята, че има  добра и перспективна професия, където млад човек като него може да направи кариера. Стига разбира се да има лоялност и разбирателство между клиент и застраховател.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nadq
nadq
01.10.2009 21:43 21:43

tva 4e horata zastrahovat kolite si ne ozna4ava kakvoto e napisano v zaglavieto…. prosto zastrahovkite za koli sa zadaltejilni i se sankcionirat . 🙄

Back to top button