Хасково

3 кучета ще помагат на незрящи хора в Хасково

Клуба на слепите в Хасково бе ремонтиран основно преди година

Клуба на слепите в Хасково бе ремонтиран основно преди година

3 кучета-водачи ще бъдат дадени на трима незрящи от Хасково, съобщи за Haskovo.info по повод Деня на белия бастун председателят на Съюза на слепите в града Георги Желев. Единственият проблем е да се намерят желаещи. Повечето от членовете на организацията в Хасково се притесняват, че няма да могат да осигурят необходимите средства за издръжка на животното и да се справят с грижите за него, обясни Желев.

Издръжката на едно куче-водач е 30-40 лева на месец. В тази сума не влизат парите за лекарства и ваксини. Желаещите да получат обученото животно ще трябва да преминат и двуседмичен курс в София. Там в училището за кучета – водачи незрящите ще получат знания за това какви команди и движения да извършват, за да им служи животното вярно. „От кучета-водачи се възползват предимно млади хора, защото искат да са по-самостоятелни“, каза Георги Желев и допълни, че до този момент в областта има само едно куче-водач. То служи на жена от Харманли.

Проверка на Haskovo.info установи, че светофарите на кръстовището на пазара и на бул. „Раковски“ и „Съединение“, които подаваха звукови сигнали за слепите хора вече не работят. От тази сигнализация доскоро се възползваха 300-те членове на местната организация, допълни Желев. Днес по повод Деня на белия бастун Съюза на слепите в Хасково посрещна гости от Дома за слепи хора на Кенана със скромна почерпка и песни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button