Хасково

Износът в областта замря, тютюнът най-търсен в чужбина

ТютюнЗа първите 9 месеца на годината предприятията в Хасковска област са реализирали износ в размер на 140 млн.лв. Данните сочат, че фирмите са продали на външния пазар едва 35% от продукцията си.

Само за септември експортът е на стойност 23 млн.лв., което сравнено със същия период на миналата година е с 47 на сто по-малко. „Това е показателно за ситуацията на външния пазар. Предприятията, които разчитат за реализират продукцията си навън усещат затрудненията на западния пазар„, разясни цифрите началникът на Териториалното статистическо бюро Наско Нанев.

Най-голям е износът на тютюн – 44%. Следват храни (18%), облекло (11%), метални (10%) и кожени изделия (6%).

Намалелият износ е причината предприятията да нямат производство, което да напрупва запаси с цел те да бъдат реализирани в един по-късен период.

За първите 9 месеца на годината фирмите в областта са реализирали наполовина по-малко инвестиции в сравнение със същия период на миналата година, сочи анкета сред директорите на дружествата. Прогнозите са, че през следващата 2010 година инвестициите в дълготрайни активи да са още по-малко.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button