Любопитно

„Музей в куфар“ учи деца на археология

И тази година Исторически музей – Свиленград продължава своята инициатива по образователната програма „Музей в куфар“, която запознава учениците с актуални теми от историята, археологията и етнографията.

Петокласници от в СУ „Д-р Петър Берон“ слушаха разказа на археолога на музея Ирена Русева за проучванията в региона, методите и техниките за работа на терен и проблемите, възникващи при всяко едно археологическо изследване. Учениците проявиха интерес към откриването на артефактите, тяхното съхраняване и експониране.

Ученици

Предстои децата да вземат участие в първата за тази година сбирка на клуб „Малки археолози“, организиран от музея.

Експонати от аpxeoлoгичecĸи ceзoн 2019 на територията на ĸъcнoaнтичнaтa и cpeднoвeĸoвнa ĸpeпocт Бyĸeлoн пpи свиленградското cело Maтoчинa са показани в столицата. Посетителите на изложбата „Дpeвни нaxoдĸи. Hoви oтĸpития“ могат да видят oлoвeн пeчaт c изoбpaжeниe нa cв. Бoгopoдицa Opaнтa oт ĸpaя нa XI век, обица, копчета и напръстник, изработени от мед oт XI-XIII век, глинeнa тeжecт зa вepтиĸaлeн тъĸaчeн cтaн oт IV-V век и други експонати. Експозицията в Националния исторически музей е отворена за посещения до 17 февруари.

Ученици

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button