Регион

20 години по-късно: Побългарихме и демокрацията

КлокотницаХората по селата са все по-малко, а животът е все по труден. Този извод правят 20 години след промените в хасковското село Клокотница, където преди 8 века се е състояла една от най-славните битки в България. Тук хората не отричат демокрацията, но не виждат нищо положително в новия си живот.

Хората обедняха, по-възрастните починаха, казва Халим Мустафа. Работа няма – два дена ако работиш, 5 дена стоиш в къщи, допълва и Панчо Хубенов.

Халим и ПанчоМитра Славова е бивш счетоводител, а сега вече пенсионер. Спомня си, че новината за падането на Тодор Живков от власт я сварва докато се приготвя за сватбата на племенника си. Промяната, която стана тогава е, че всеки може да говорид свободно. Мисля, че е за добро, казва тя, но веднага допълва, че хората трябва поне малко да се осъзнаят и всички да работят съвестно.

В демокрацията Митра Славова вижда повече хубавите неща и смята, че от нас самите зависи да живеем по-добре. Казва, че както всичко останало, сме успели да побългарим и демокрацията.

Митра СлавоваХората в Клокотница са на мнение, че както и да живее човек трябва да помни историята. Така той ще може да си извади и добри поуки.

Въпреки 20-те години демокрация пътуващите по международния път край селото все още могат да видят символите на комунизма, поставени в двора на местен бизнесмен.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button