Хасково

74 удавени през последните 9 години, 13 от тях са деца

Антон Налбантов74 удавяния са регистрирани за периода 2001 – 2009 година в област Хасково. 13 от загиналите са деца, съобщи за Haskovo.info специалистът по водно спасяване към БЧК- Хасково Антон Налбантов.

Черната статистика бе изнесена по повод 10-годишнината от създаването на Дружеството на водните спасители в Хасково.

2003 година е била пикова. Тогава са се удавили 20 души, от които 6 деца. Това е била причината местното дружество на спасителите да стартира образователни програми в училищата от областта.

Кампанията на организацията е била успешна, тъй като през последните две години няма нито едно удавено дете в областта. През 2006 и 2007 случаите са общо два. 

Най-често трагичните инциденти стават по поречието на реките Марица и Арда. Антон Налбантов припомни и случая на яз. Тракиец, където две деца с джет без спасителни жилетки загинаха пред очите на стотина рибари.

За да обсъдят бъдещите си начинания днес от Дружеството на водните спасители в Хасково организираха дискусия на тема „Превенция на водния травматизъм сред малките деца“. Пред колегите си от София и Ямбол местните спасители представиха последния проект, по който са работили – „Дръж под око“. По него 100 деца и техните родители от Харманли се учиха как се плува безопасно.

През следващата година целта ни ще е да обхванем повече училища от областта и да научим децата да контактуват безопасно с водата, каза Налбантов. Той припомни, че такова обучение са преминали вече учениците от третите класове на СОУ „Паисий Хилендарски“ и СОУ „Васил Левски“ в Хасково и СОУ „Христо Ботев“ в Ивайловград. Тогава малчуганите бяха включени в програмата „Приятели с водата“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button