Хасково

Превишения на нормата за фини прахови частици регистрирани в областа

КоминиПревишения на нормата за фини прахови частици до 10 микрона са регистрирали пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Хасковска и Кърджалийска област от януари насам. Вече е надхвърлен максимално допустимия според изискванията брой от 35 дни за една календарна година с регистрирани превишения на средноденонощната норма. За фините прахови частици тя е 50 микрограма на кубичен метър въздух.

От януари до октомври в пункта към хасковската екоинспекция са отчетени 284 стойности за фини прахови частици, от които 45 са били над нормата. Най-високата стойност на този вид замърсител в Хасково е регистрирана през януари – 65,5 микрограма на кубичен метър въздух. През останалите месеци от годината е отчетено инцидентно превишаване на нормата за фини прахови частици в областния град –  не повече от веднъж дневно.

Много повече са били дните, в които са отчетени замърсявания на въздуха в Димитровград. От близо 300 измервания за фини прахови частици автоматичната измервателна станция „Раковски“ е регистрирала превишения на нормата в 67 дни. Най-често замърсяванията са ставали през зимата. През януари в Димитровград е измерена най-високата стойност на този показател –  248,3 микрограма на кубичен метър въздух, което е около 5 пъти над нормата за фини прахови частици във въздуха, съобщиха за  Haskovo.info от Регионалната екоинспекция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
22.12.2009 11:45 11:45

нещо много работливи и открити станаха тия от риосв. омахаха д.илиев и глей кво старание – цяло чудо. или просто някой на някого се четка в очакване на нова власт?!

Back to top button