Хасково

Четири нови случая на морбили в хасковска област

РИОКОЗЧетирима заболели от морбили в хасковска областта са регистрирани през миналата седмица. Така от средата на декември миналата година досега болните от дребна шарка са 14. „Всички заболели имат връзка помежду си. Проблемът при тях е, че не са им направени необходимите имунизации навреме„, каза за Haskovo.info директорът на РИОКОЗ Хасково д-р Делчо Янев

Смята се, че инфекциозното заболяване е пренесено от сливенски дървосекачи, които работят в тополовградско. По-голямата част от заболелите са възрастни. Последните заразени са на 17, 19 и 41 години, допълни д-р Делчо Янев.

Морбили е остро протичащо и силно заразно инфекциозно заболяване, причиняващо се от вирус, което се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите и разпространяващ се кожен обрив. Вирусната инфекция при морбили засяга предимно дихателната система и е потенциално сериозно заболяване.

Болестта се разпространява от човек на човек доста лесно. Вирусът на морбили е силно заразен. Той се пренася по въздушно-капков път.

Ваксина срещу морбили, рубеола, паротит се поставя два пъти. Първата доза се получава в 13-тия месец, а втората в 6 клас, коментира пред Haskovo.info педиатърът д-р Марио Янакиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button