Хасково

Седмична грижа и Дневен център отварят врати в Хасково

Децата от домаСедмична грижа и Дневен център за деца с неврологични заболявания до 3 години ще заработят до няколко месеца в Дома за медико-социални грижи за деца в Хасково, съобщи директорът на институцията д-р Кирил Гузгунов

Седмичната грижа ще работи на принципа на някогашните седмични ясли. Първоначално услугата ще стартира с 12 деца. Право да се възползват от нея ще имат социално- слаби родители, които трябва да представят необходимата документация от „Социално подпомагане“. Идеята е да се помогне на бедните родители и едновременно с това те да не изгубят връзката с децата си, поясни д-р Гузгунов. Седмичната грижа се очаква да отвори врати през април.

д-р Кирил Гузгунов Месец по-късно ще заработи и Дневният център за деца с неврологични заболявания. В него за рехабилитация ще бъдат приемани деца от 0 до 3 години. „Няма да бъдат назначавани нови хора. Ще се използват специалистите от Дома за медико- социални грижи“, каза д-р Гузгунов. 

В дневния център има лекари, педагози и медицински сестри. Ще има и специална приемна, където родителите ще могат да изчакат децата си. Първоначално центърът ще заработи с 8 деца. Рехабилитацията там ще е безплатна. За да се възползват от услугата обаче родителите ще трябва да получат насочващ талон от Дирекция „Социално подпомагане“, допълни Кирил Гузгунов.

СтаитеРемонтът на помещенията, в които ще бъдат седмичната грижа и дневния център вече е направен. Средствата за това са осигурени от дарители

Парите за апаратура ще бъдат осигурени по европейски програми, които ще подпомогнат тези алтернативни услуги по социалните домове. По думите на д-р Кирил Гузгунов става въпрос за 10 милиона лева, които ще бъдат разпределени между 31 дома в цялата страна.

 

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button