Хасково

Орнитолози броят птиците в региона

КорморанСреднозимно преброяване на водолюбивите птици ще се проведе тази събота и неделя в Хасковска и Кърджалийска област, както и на територията на цялата страна. Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците, специалисти от сдружение „Зелени Балкани“ и  Регионалната екоинспекция, а също и любители ще участват в мащабната акция, чиято цел е преброяването на водолюбивите птици, обитаващи влажните зони. Над 6600 такива пернати са преброили орнитолозите миналата година.

По време на кампанията ще бъдат посетени язовирите „Студен кладенец“, „Кърджали“, „Ивайловград“ и „Боровица“, както и тези в Източни Родопи и Сакар планина. В неделя пък екипите ще следят местата за нощувка на голям и малък корморан, намиращи се по поречието на река Марица от село Ябълково до границата с Турция. 

Среднозимното преброяване тази година е част от европейска инициатива и ще обхване над 200 територии от страната. Целта е да се определи размерът на европейските популации на различните видове птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button