Хасково

Пернатите в областта намаляват според среднозимното преброяване

КормораниБлизо 4 000 водолюбиви птици обитават водоемите в региона – сочат данните от   тазгодишното среднозимно преброяване. То се проведе миналия уикенд с участието на 25 специалисти от регионалната екоинспекция, орнитолози от Българското дружество за защита на птиците и доброволци.  Според тях намалява броят на пернатите, които зимуват тук. Видените и регистрирани птици в Хасковска и Кърджалийска област са 1,5 пъти по-малко в сравнение с миналата зима, когато те са били  над 6  600 от 68  вида.

Причината за намалелия брой птици е по-топлото време в периода на самото преброяване, както и задържането им в по-северните от България страни, където те намират благоприятни условия за зимуване.

ПреброяванетоНай-многобройни и в тазгодишното преброяване са гъскоподобните видове птици, от които са регистрирани 1 923 екземпляра. Най-голяма е числеността на зеленоглавата патица. По време на двудневния мониторинг през януари са видени 1 013 екземпляра от този вид. Голям и е броят на кафявоглавата потапница, от  който вид само в язовир „Студен кладенец” са преброени 650 екземпляра.

Значително по-малко са и големите корморани, наблюдавани тази година край язовирите и по поречието на Марица. Докато миналата зима по същите места са преброени 1 181 екземпляра от вида, тази зима те са едва 448. От застрашения от изчезване в световен мащаб малък корморан са забелязани едва 38 птици.

При среднозимното преброяване са  наблюдавани ням и поен лебед, малък и голям гмурец, речни чайки, а също и бели и сиви чапли, които са защитени от закона.

 Корморани  Край Марица

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button