Хасково

Миньорите от „Чала“ допуснали грешки при взривяването

Рудник ЧалаЗавърши проверката на трудовата злополука в рудник „Чала“ край хасковските Минерални бани, където един миньор загина, а друг пострада сериозно преди две седмици. 

Инспекторите са установили, че миньорите са допуснали куп пропуски при взривителните дейности. Вина има и работодателят – „Горубсо“ Кърджали, който вероятно ще бъде глобен.

На 18 януари миньорите Бахтияр Шакиров и Гюрсел Али е трябвало да извършат рутинни операции по прокарване на минна изработка чрез технологията „Пробивно- взривни работи“. След като не са свършили работата по правилата и взривът не се е задействал, те опитали да отстранят повредата и тогава се случил инцидентът. Пострадалият Гюрсел и мъртвият Бахтияр са открити от колегите си от втората смяна около 17:40 часа.

Инспекция по трудаПроверката е установила, че взривната верига е била насочена за дистанционно взривяване от хоризонт 648, което е нарушение на паспорта за взривни работи, съобщават от Главна инспекция по труда. Миньорите са имали намерение да използват напрежение от контактната мрежа на електротранспорта, което пък е забранено от правилника за безопасност на труда при взривните работи.

Миньорите са допуснали фатална грешка при свързването на електровзривната мрежа, а за оперативната верига са използвани същите по вид проводници, както магистралните към взривното поле, което е друго нарушение. Установено е също, че взривната машинка е била повредена и миньорите е трябвало да ползват машинката на блок 73, който е бил на значително разстояние.

От своя страна работодателят не е уредил своевременен ремонт на въпросната машинка, а също така не е осигурил уред за измерване на съпротивлението на електровзривната мрежа, което е принудило миньорите да работят „на око“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button