Любопитно

Теглилки от преди два века в хасковския регионален музей

доц. д-р Христо Харитонов

доц. д-р Христо Харитонов

Мерки, теглилки и монети от преди векове са изложени в хасковския исторически музей. Експозицията бе открита тази вечер. Специален гост бе директорът на историческия музей в Полски Тръмбеш доц. д-р Христо Харитонов.

Един месец ще бъдат изложени експонати от музеите от Варна, Шумен, Търговище и и Хасково. Изложбата включва близо 200 монети, сечива, уреди за плетене и различни видове везни – апетакарски за фини нужди, промишлени и златарски, датиращи още от преди въвеждането на десетичната мерна система през 1869 г.

Сред експонатите присъства и уникален децимал от преди век, с който тогавашните хора са можели да претеглят както себе си, така и различни промишлени стоки. Вниманието на посетителите привличат и старинни византийски монети от 6-7 век. Хасковлии могат да видят и изработена през 1938 г. от Васил Ковачев везна.

 Изложбата  Везната на Васил Койчев
 Изложбата  Изложбата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
aaa
aaa
03.02.2010 23:54 23:54

AA VLADKO LUD LUD 😀 🙂

Back to top button