Хасково

Липсата на профилактична култура увеличава броя на онкоболните

д-р Венко Балабанов

д-р Венко Балабанов

Липсата на профилактична култура води до увеличаването на броя на раковоболните в България. В това са убедени лекарите от хасковския онкодиспансер. Броят на онкоболните в областта е нараснал значително в последните 10 години. Тревожната статистика съобщи началникът на здравното заведение д-р Венко Балабанов послучай Световния ден за борба с рака.

„Преди десет години диспансеризираните болни при нас бяха 5323, а през 2009 – 7219, като голяма част от заболяването при жените са на гърдата и женските полови органи, а при мъжете най-честите случаи са свързани с рак на белия дроб, простатата и червата, каза д-р Балабанов.

Преглед в диспансера„В момента лекуваме нашите пациенти така, както се лекуват по целия свят – с най-новите и ефективни медикаменти. Причината за увеличаването на броят им е късното установяване на заболяването„, коментира още д-р Балабанов.

Лечението на един пациент излиза около 9 000 – 10 000 лв., но до този момент от хасковското онкологично отделение успяват да обслужат всеки, тъй като държавата поема част от разходите, а отделно има и субсидии.

В хасковския онкодиспансер се опитват да направят престоя на хората там поне малко по-спокоен. Стаите са ремонтирани, има мултимедийни информационни презентации и успокояващи картини и музика, които се прожектират на плазмени телевизори. Медиците разполагат с нови кабинети с модерна медицинска техника.

 Лекарски кабинет  Онкодиспансера

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
zzt
zzt
05.02.2010 2:10 2:10

v onkoto za podmqna e samo venko balabanov. ako go nqma kachestvoto na zdravnata usluga ste skochi drastichno, vervaite mi.

Анонимен
Анонимен
17.08.2010 20:33 20:33

ti tam li raboti6

Анонимен
Анонимен
17.08.2010 20:33 20:33

4e mnogo znae6

Back to top button