Хасково

Над 60 частни ветеринари от областта протестират днес

РВМС - ХасковоНад 60 частни ветеринарни лекари от Хасковска област, които миналата година са имали сключени договори по Националната профилактична програма, протестират днес заедно с колегите си от цялата страна.

Медиците преустановяват дейността си по програмата и връщат техниката и инструментите, които са получили миналата година съгласно договорите си с Министерството на земеделието. 

Председателят на Съюза на ветеринарните лекари в Хасково д-р Калоян Лучански пръв от областта направи това тази сутрин. До края на деня в Регионалната ветеринарномедицинска служба частните ветеринари ще връщат лаптопи, принтери, маркировъчни клещи, марки, ваксини.

Причината за протеста е, че все още няма подписан нов рамков договор, а срокът за това е изтекъл на 1 декември миналата година. Заради това и индивидуалните договори по Националната профилактична програма все още не са подписани. На практика ако се сключи нов рамков договор ветеринарите ще трябва да получат пак тези средства, които връщат днес, за да могат да работят.„Ние не искаме много, искаме само тога, което ни се полага“, каза за Haskovo.info д-р Лучански. По думите му ако ветеринарите не се грижат за животните във фермите, се застрашава и живота на хората,които консумират месото и млякото на тези животни.

От националната ветеринарномедицинска служба пък са категорични, че държавните лекари в 264-те общини у нас са готови да изпълняват дейностите по Националната профилактична програма за 2010 г. и да издават ветеринарномедицински свидетелства за движението на животните след 5 февруари. Това се предвижда в случай, че частнопрактикуващите ветеринари откажат да изпълняват дейностите си от днес нататък. Държавните ветеринари ще разполагат с ушни марки, ще ги предоставят при заявка от страна на фермерите, ще съдействат за маркирането на животните и ще въвеждат данните в информационната система на НВМС.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button