Хасково

Яки проверки на болниците за „мъртви души“ сред пациентите

Срещата на госта в ХарманлиБолниците, които работят добре и са предпочитани от пациентите, няма да останат без финансиране – в това увери ръководството на болницата в Харманли заместник – министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев. Днес той е на обиколка в региона, за да запознае хората със здравната реформа. Първата му спирка бе в Харманли.

Делегираните бюджети, които станаха известни в последните дни, са само предварителни и те ще бъдат осъвременявани през цялата година, каза д-р Митров. Според него ако една болница няма достатъчно пациенти, няма да получи предвидените средства. Ако пък има повече от планираните, тогава ще бъде извършен одит и ще се прецени доколко реални са пациентите. Ако проверката покаже, че всичко е наред, парите ще бъдат платени.

д-р Митрев с управителя на харманлийската болница д-р ГеневВ системата на здравеопазването ще бъде въведен т.нар. „кръстосан одит“, съобщи още заместник- министърът. Това означава, че служители на здравната каса от един регион ще извършват инспекция в друг. Ще се извършва и „медицински одит“, т.е. ще се проверява дали лекарите в дадена болница са лекували определен пациент както трябва. Тази проверка също ще бъде поверена на лекари от друг регион.

Причината общинските болници да получат само половината от заработените през декември средства е, че областните са „по-тежки“, т.е. там се лекуват повече и по-тежки случаи, така че те трябва да разполагат с повече средства, коментира д-р Митрев. Според него в голяма част от общинските болници няма капацитет за осигуряване на качествена здравна грижа, а държавата не може да не толерира по-качествените лечебници.

Болницатав ХарманлиЕдин от основните проблеми в здравеопазването е прекалено големият брой „мъртви души“ сред пациентите, т.е. пациенти, съществуващи само по документи, без реално да са лекувани, коментира д-р Митрев. Благодарение на това България е на първо място в Европа по брой хоспитализации.

Срещите на заместник- министър Валерий Митрев продължават в Свиленград и Ивайловград. На тях присъстват представители и на здравната каса, депутати от региона, областният управител Румен Данев и заместничката му Румяна Въчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button