Хасково

Празнуват Св. Харалампий с фасул, литургия и сергии

Храмът в БоляровоВ хасковския квартал „Болярово“ днес отбелязват деня на Св. Харалампий. Празничните обреди са започнали още снощи, след залез слънце, както повелява традицията – с постно ястие и вечерно богослужение за хората в църквата „Св. Харалампий“. Днес в храма бе отслужена и литургия от отец Димитър за здраве и берекет. Тъй като Св. Харалампий е покровител на пчеларите, днес празнуват и те.

Секретарката на местното читалище Жечка Дойкова разказа как навремето се е чествал празникът. Задължителна част от от трапезата на Св. Харалампий е било постно ястие с картофи и сушени сини сливи. То се е приготвяло в църквата и се е раздавало на миряните.

Въпреки снега и студа, доброто настроение на хората в Болярово не е пренебрегнато. За тях и тази година в центъра на квартала са наредени сергии с лакомства и забавления.

 Отец Димитър  Боляровци празнуват
 Боляровци празнуват  Жечка Дойкова
 Сергии не липсват  Сергиите

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button