Хасково

Родопска сватба и „тельосване на гелината“ показват в музея

Регионален исторически музейГостуваща изложба от Пазарджик, посветена на родопската сватба, ще бъде открита в четвъртък в Регионалния исторически музей в Хасково. Експозицията под надслов „Ела се вие, превива“ представя оригинални вещи от миналото на Западните Родопи, свързани с най-важното събитие в човешкия живот – създаването на семейство и бъдещо потомство.

Особен интерес в изложбата предизвикват непоказаните досега обичаи, практикувани  от мюсюлманското население: „писване на никях“- даване съгласие пред ходжата и свидетели, “къносване“ на булката вечерта преди сватбата, „тельосване на гелината“.

Всички предмети в експозицията са от фонда на Пазарджишкия исторически музей и представят богатата сватбена обредност на християните и мюсюлманите, населявали районите около Велинград, Ракитово, Пещера, Брацигово и Батак.

Организатори на проявата са  Регионалните исторически музеи в  Пазарджик и Хасково и местната община.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button