Хасково

Родопски сватба показаха в историческия музей в Хасково

ИзложбаСватбени обичаи и облекла от Родопите показаха тази вечер в Регионалния исторически музей в Хасково. Изложбата е на гостуващия регионален исторически музей от Пазарджик.

Над 500 са експонатите от изложбата „Ела се вие, превива“. „Пъстрите“ традиции на населението от планинския край, което е от християнско и мюсюлманско вероизповедание впечатлиха гостите в залата тази вечер.

ИзложбатаРодопските обичаи бяха пресъздадени с помощта на изложените бижута, плетива и обредни хлябове и на манекени в реален размер, които бяха облечени в традиционни носии от родопския край.

Изложбата следва стъпка по стъпка реда на обичаите в една сватба, като се започне от годежа, мине се през приготовленията по домовете и се стигне до първата брачна нощ.

Голяма част от показаните обреди са оставили следи и при днешните сватби, разказаха пред гостите уредниците на пазарджишкия регионален исторически музей Лиляна Шулева и Вася Гергинова.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button