Хасково

Камбанарията до Св. Богородица готова за 8 септември

Първа копкаПърва копка за камбанарията до монумента Св. Богородица в Хасково бе направена днес. Четирима духовници осветиха мястото на бъдещия християнски символ. Камбанарията трябва да бъде готова за празниците на града през септември.

Камбанарията ще бъде разположена югозападно от Монумент „Св. Богородица“. Височината до върха на купола е 28,50 м., а под него ще бъдат камбани с електронно управление.

Подходът към камбанарията и обемно пространственото оформление около нея е предвидено с ограждаща конструкция с аркади и окачена стъклена фасада около носещите колони на камбанарията. Оформени са три нива на достъп чрез спираловидна стълба. Фасадите ще са облицовани с ивайловградски камък, декоративни мазилки, алуминиева ламарина, окачени стъклени фасади и полиран гранит. Православният кръст е с размери 2,10 / 1,20м.

ПроектаОколо камбанарията ще има плочници с градени пейки за сядане и зелени площи, засадени с райграс. Ще бъде монтирано художественото осветление на камбанарията. Проектът е дело на архитект Нина Танчева.

Изграждането на камбанарията ще се извърши с дарения. Необходими са 400 000 лева като до момента са събрани 180 000 лева, обясни пред Haskovo.info кметът Георги Иванов. Предстои да бъдат разпечатани 10 000 картички, които ще се продават по 10 лева. Големи фирми пък са обещали по-крупни суми за камбанарията.

Изпълнителят на обекта е от Търговище. След освещаването днес представители на фирмата извършиха езическо жертвоприношение на овца, която ще бъде дарена на дома за стари хора в Хасково.

 

Жертвоприношението

За пръвата копка строителите заклаха овца
 

Зрител

Сред зрителите имаше и болонка
 Освещаването  Освещаването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Д.Атанасова
Д.Атанасова
30.04.2010 19:31 19:31

Чудесно е, че градът ни става все по-красив ! И ние и гостите на Хасково заслужаваме повече приятни местенца – и не само в центъра !

Ахмед
Ахмед
30.04.2010 20:36 20:36

Искам толкова високо минаре на видно място. Високоговарителите му да се чуват в Червена стена.

любител
любител
30.04.2010 20:44 20:44

а защо от друг град са строителите?нашите строителни фирми вече не му дават комисионна на градоначалника ли ?или при няс безработица няма.строй текс?-те са съкратени.оставете това!!! ами парите са от законно дарение към общината за озаконяване на някакви си общински услуги
не са дадени от сърце
а са от рекетирани средства от граждани

Иван
Иван
30.04.2010 22:21 22:21

Абе Ахмед, от камбанарията да пеят и то на арабски?
От камбанарията просто се чува звук на камбана. Нито глас,нито чужд език.
Когато от минарето проговорят на български или пуснат само сигнал без говор,тогава и минаре правим до се чува до Червена стена.

C'est moi
C'est moi
30.04.2010 22:25 22:25

Ахмеде, ай стига глупости бе, човек. Все едно на центъра няма джамия. Все едно някой те кара с нож на гърлото да правиш нещо. Защо винаги трябва да го обръщате на религиозна гледна точка?! Комплексари!

А, ти, любителю, защо говориш преди да погледнеш цялата картинка. Откъде измисли тия рекетирани граждани. Това твърдение граничи с недообмислен опит за атака от политически характер. За всяко съоръжение, за което плаща общината, се прави търг кой да го построи/изгради. За единия глупав паркинг преди 15 години дето го свършиха за 10 дни имаше търг. Ако очакваш подобен търг да го спечели местна фирма, която ще измуфти повече пари, много жестоко ти се е изкривила представата за реалност.

……………..

Тъжно……..

C'est moi
C'est moi
30.04.2010 22:25 22:25

836711

Уфффф

C’est moi (80.72.92.xxx) Написано на 30-04-2010 в 22:25 часа

Ахмеде, ай стига глупости бе, човек. Все еднона центъра няма джамия. Все едно някой текара с нож на гърлото да правиш нещо. Защовинаги трябва да го обръщате на религиознагледна точка?! Комплексари!

А, ти, любителю,защо говориш преди да погледнеш цялатакартинка. Откъде измисли тия рекетираниграждани. Това твърдение граничи снедообмислен опит за атака от политическихарактер. За всяко съоръжение, за коетоплаща общината, се прави търг кой да гопострои/изгради. За единия глупав паркингпреди 15 години дето г�…

]]>

COBRA
COBRA
01.05.2010 5:38 5:38

Grada ni stava vse po hubav no horata koito jiveqt v grada se razvalqt

vse po tapo stava centara nqmame i ve4e hora kato predi

kakto i da e no za men Grad HASKOVO e edin ot nay hubavite gradove v БЪЛГАРИЯ

ariel
ariel
01.05.2010 9:57 9:57

Не спряхте да се заяждате с този кмет! Това е най-работещия кмет който сме имали, не Ви ли радва поне малко че града придоби европейски вид и не газите в кал а колите да се чупят нато затъват в дупки!

Анонимен
Анонимен
01.05.2010 16:15 16:15

ВЯРНО Е !КМЕТА НИ РАБОТИ ЯКО!ОТВСЯКЪДЕ….ТЪПИ КАУНИ!

Back to top button